lørdag den 16. marts 2013

Barokkens Ikonografi #2 - kunsttryk på puder

Kunstkammerforvalter og udøvende kunstner Johann Salomon Wahl (1689-1765) bragte en vis orden i det gammeldags indrettede Christianborgske kunstkammer. Men det var først da den energiske kunstindkøber Morell trådte til, at man omdannede de royale samlinger til et fyrstegalleri og kunstsamling efter udenlandsk forbillede. 


www.houseofbk.com
  Pude med kunsttryk af Herr Gerhard Morell, forhen. kgl. dansk Kunst-Kammer-Forvalter    

Efter et konservativt tungt, noget dystert, barokt skema gengav  Johann Salomon Wahl  de høje herskabers kontrafej på en så ulastelig og imposant måde, at det må have frydet dem at stirre i et sligt spejl af ulastelighed, ophøjethed og vælde. Kun undtagelsesvis forekommer der borgerlige portrætter fra  Johann Salomon Wahl  hånd, og da har de adskillig mere karakterfuldhed end repræsentationsbillederne. På Fredensborg finder du malerier af Chr. Drakenberg, 1736, af den lærde Hans Gram og hans kontubernal lægen Jens Bing, 1743, på kunstmuseet portrætter af Gerhard Morell og af ham selv, 1755.


www.houseofbk.com
  Pude med kunsttryk af Herr Gerhard Morell, forhen. kgl. dansk Kunst-Kammer-Forvalter  

Det nye galleri på Christiansborg Slot skulle bestå af udvalgte stykker i kongens eje og af nyindkøb. Fra 1755 til 1763 foretog Morell indkøbsrejser bl.a. til Amsterdam, hvor han primært erhvervede en række hollandske og italienske malerier af hidtil uset bredde og kvalitet. Mange af disse værker regnes den dag i dag for at være samlingens bedste. 

www.houseofbk.com
 Der medfølger creditline/billedtekst til renaissance-puden Morell fra B&M Images

Johann Salomon Wahls  portrætstil var udpræget konservativ og eklektisk.   Når  Johann Salomon Wahls position i datidens kunstliv  var urokkelig i en hel generation, skyldtes det kongehusets traditionsbundne portrætideal, præget – navnlig under Christian VI – af sympati for den tunge, sydtyske senbarok.  
Konservator Troels Filtenborg Statens Museum for Kunst, 
Allan & Mille


 

Klik  logoet for at komme direkte til webshoppen - 
Vær blandt  de første til at modtage sidste nyt, tilbud og deltage i fremtidige konkurrencer
Vidste du at vi også er på pinterest?

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pin It